Succesvol Monsanto Tribunaal en People’s Assembly

Zowel het Monsanto Tribunaal als de People’s Assembly waren indrukwekkend. Afgelopen weekend kon de hele wereld meeluisteren naar getuigenissen, pleidooien, en de verklaringen van de rechters. In Den Haag waren 750 aanwezigen met 30 nationaliteiten van 5 continenten. Tienduizenden volgden de livestream en de social media, en het Tribunaal kreeg veel media aandacht.

Zowel slachtoffers als experts bedankten ons omdat we hen een stem en een platform gaven in dit proces.

De president van het Tribunaal, Rechter Tulkens, bevestigde het belang van dit Tribunaal in een interview met de Franse krant Le Monde.

“De vraag naar schoon water en eten is van alle tijden. Dit zijn geen nieuwe items uit de koker van opgewonden activisten. Deze problemen zullen door de klimaatopwarming alleen nog maar belangrijker worden. Het is onze taak om juridische manieren te vinden om deze problemen aan te pakken Het Monsanto Tribunaal is een stap en een instrument in dit proces."

Het Tribunaal kreeg veel media aandacht. Van Franse en Duitse journaals tot kranten en radio programma in verschillende landen. Bekijk de items op onze social media (later op onze website).

Monsanto was uitgenodigd voor het Tribunaal  maar besloot niet op te dagen voor hun verdediging. We trokken wel hun aandacht. In een verklaring in 5 talen stelde het bedrijf dat we op de 'verkeerde problemen' focussen, in plaats van op het voeden van de wereld. Monsanto begrijpt kennelijk niet dat het op een veilige en duurzame manier voeden van de wereldbevolking juist het doel van het hele Tribunaal was. Dit was precies het onderwerp van de discussies tussen landbouwers, activisten en hun netwerken op de People’s Assembly.

Veel eminente sprekers benadrukten dat Monsanto en andere chemiegiganten de wereld helemaal niet voeden. Ze zijn betrokken bij de productie van veevoeder,  autobrandstof en suiker voor de voedselindustrie, allemaal ten koste van de gezondheid van mens en omgeving. Deze productie is gericht op winst, niet op het op gezonde wijze voeden van mensen. Het zijn juist de kleine en middelgrote landbouwers die de wereld voeden.

Het Tribunaal en de People’s Assembly toonden de zware wissel die de industriële landbouw trekt op mens en natuur. We stellen ons teweer tegen Monsanto en vergelijkbare bedrijven, om ze te laten stoppen met vergiftigen van de wereld en het overheersen van onze voedselvoorziening. Onder andere door de werkelijke kosten van het huidige systeem in kaart te brengen en af te zetten tegen de hele goede alternatieven die voorhanden zijn.

Nnimmo Bassey zei tijdens de opening:

“Als een ambassadeur van het Tribunaal ben ik een soort ambassadeur van moeder natuur. Als zij kon spreken, dan zat Monsanto allang opgesloten. Voedsel is een feestelijk gebeuren, het is een cultureel gegeven, het is leven. Deze strijd gaat niet om 1 multinational, maar om een strijd om leven en dood, een strijd om vrijheid. Een strijd om de kolonisatie van het voedingssysteem door grote bedrijven, waar moeder natuur wordt uitgebuit voor winstbejag.”

Volg ons op  Facebook , waar al veel foto's en video's werden gepost. Je kan deze ook bekijken als je geen Facebook hebt. In de komende weken zullen we regelmatig korte interview van getuigen, experts en sprekers online blijven zetten. We zullen deze ook op onze website plaatsen, net als de pleidooien van het Tribunaal en de geschreven getuigenissen in verschillende taken. Dat kost even, dus heb geduld, we houden jullie op de hoogte!

De rechters bekijken momenteel de bewijsstukken om de 6 vragen van het Tribunaal te beantwoorden. Zij zullen een goed onderbouwd juridisch advies opstellen. Hopelijk gebeurt dit nog in december, maar ten laatste tegen de lente van volgend jaar. We kunnen hen logistieke ondersteuning bieden, maar zij bepalen wanneer ze klaar zijn.

Zoals Rechter Tulkens zei:

“We zullen ons oordeel problemen te leveren voor 10 december, de Internationale Dag van de Rechter van de Mens. Het zal gericht zijn aan Monsanto en de Verenigde Naties. Aan de hand van dit oordeel kunnen andere jurisdicties en rechters betrokken worden. Wij, als rechters van het Monsanto Tribunaal, hebben veel gezien, gehoord, genoteerd en overwogen. De kans bestaat dat het Internationale Recht spoedig nieuwe onderwerpen zal gaan beschouwen, waaronder ecocide.”

We danken jullie en alle vrijwilligers voor jullie geweldige steun. Dit Tribunaal was niet mogelijk geweest zonder jullie. Blijf op de hoogte, volg ons op social media, toon jullie steun en deel onze berichten waar en wanneer je maar kunt. Vraag je vrienden de steunbetuiging te tekenen. Samen kunnen we een einde maken aan dit tijdperk van vergiftiging en uitbuiting en werken aan een systeem dat samenwerkt met de natuur in plaats van er oorlog tegen te voeren.


Contact